Amazing Google+ Followers

Monday, 22 April 2013

Da'i Pendakwah Milenia Musim Pertama ! !


                     Bismillahirrahmannirrahim...

                     Assalamualaikum semua dan selamat sejahtera...

                     Bertemu kita sekali lagi dalam blog aku... Hari ni aku nak cerita apa ek ? Aku boring sebenarnya, tak tahu nak tulis apa... Hahahahaha ! By the way, siapa yang tengok Da'i Pendakwah Milenia dekat TV3, Sabtu lepas.. Tengok ? Tengok ? Tengok ? Siapa yang tengok, alhamdulillah.. Yang tak tengok, tidak apa-apa, tak salah pun, tapi pakat tengok kat tonton.com.semula.  Search jer, Da'i, nanti keluarlah ia... Sebenarnya, aku suka dan minat program realiti yang berbentuk ilmiah yang padat dengan manfaat dan informasi untuk segenap manusia.. Cewwah ! ! Program-program begini yang kita perlu ketengahkan dan ambil serius.. Bukan nak kata program realiti lain yang berbentuk hiburan, tak bagus.. Tapi kurangkan.. Buatlah untuk kebaikan dunia dan akhirat. Heee, ini just pandangan aku je..

                      Aku nak ucapkan tahniah kepada Da'i Adibah Rozain yang telah menjadi Juara Da'i Pendakwah Milenia Musim Pertama.. Alhamdulillah.... Memang aku nanti-nantikan... Azam Al-Kankari dan Hadhari pun not bad juga, tapi aku tetap sokong kak Adibah !  What I like about her is, beliau petah bercakap, spontan ke hafal ke, aku suka... Cara penyampaian dia pun berkesan dengan analogi-analogi nya yang cukup kreatif... Beliau juga tengah belajar TESL kan... Wah ! Ini membuktikan bahawa walaupun tak mengambil jurusan agama pun tapi beliau mampu setanding dengan finalists yang ada selok-belok jurusan agama. Tahniah diucapkan ! Tepuk tangan semua ! ! ........ Aku ingat lagi, waktu Kak Adibah tersingkir, I was just like " ................ " Betul ke ? Takkan lah.... Hurm, nak buat macam mana, redha saja lah, bak kata Azam Al- Kankari, " Menang tak perlu gembira, kalah tak perlu kecewa.. " Betul kan ? Kehkehkehkeh ! Betulkan aku kalau silap... Dalam kepala otak aku time tu, nampak gayanya lelaki akan menang pertandingan ni. Maybe Azam Al-Kankari or Che Faizal.. Itu firasat aku lah... Alhamdulillah, lepas 2 minggu tersingkir, akhirnya  Kak Adibah kembali jua  bertanding dalam Da'i. Yeah ! ! Aku happy teramat sangat..


Cilok dari Facebook..


                      Apa yang aku suka time episode finalnya, mula saja siaran, program dimulakan dengan alunan Qasidah, Ya Hanana,  dari UNIC dan adik-adik mana entah ... Hehehehe !  Sedap dan merdu dengar sampai menusuk kalbu ... Betul !   Anyway, cantik kot Nurul Syuhada  Nurul Ain time tu, she looks stunning waktu tu.... Ustaz Zafran dan Hilmi pun handsome juga... Huhuhu !  


Cilok kat Google..


 
                      Walaupun aku tak berada di sana secara live, tapi aku dapat merasai bahang kemuncak dan aura-aura positif dari sana..Ceewwaah ! Aku kat depan TV je waktu tu.. LOL ! Ayat je lebih, bagi power sikit !

                     Huurm, aku rasa setakat ini sajalah cerita aku...Korang semua janganlah boring dengan cerita aku kali ini, ek ? Terima kasih banyak-banyak sebab sudi membaca...  Aku harap program realiti seperti ni akan diteruskan sampai bila-bila.. Program yang baik dan bermanfaat harus  diteruskan supaya bakat anak-anak muda Malaysia dapat ditonjolkan dan diketengahkan untuk menjadi da'i ! Sesiapa pun boleh jadi da'i tapi dunia sekarang ini, kita memerlukan someone untuk jadi role model atau ikon bagi menarik minat anak-anak muda ke arah pembentukan akidah dan akhlak terpuji untuk dunia dan akhirat. Dan Da'i zaman milenia  seperti inilah akan menjadi contoh atau role model untuk generasi muda, tua, purba dan  sudah tentu generasi sekarang... Insya Allah !  Aku pun sebenarnya teringin nak masuk program realiti ini tapi belum sampai waktu.. Ceh ! Insya Allah.. Doakan lah ya ! Jom support DA'I MUDA !



p/s : Ada satu analogi dari Kak Adibah yang aku tertarik, tapi aku lupa yang akhir  " Kalau kita nak buat agar-agar bentuk hati, kita guna acuan bentuk hati. Kalau kita nak buat bentuk doraemon,kita guna acuan doraemon. Kalau kita nak bentuk manusia........................................... " Aku lupa part akhir, kalau sesiapa yang tahu dan ingat, bagi tahu lah aku ek...










XOXO,
Iqbal Rosly


7 comments:

  1. nice one bro , keep it up . i always read your story and i like your blog as a guy blog ni dah ok and cukup kemas , thumbs up !

    ReplyDelete
  2. iqbal.. ak x tahu ap bende dai tu...hop can xplain more at on fb..soon laaa....btw..best...

    ReplyDelete
    Replies
    1. da'i = pendakwah la.... btw, terima kasih baca blog aku...

      Delete
  3. AlhamduliLlah.. Nantikan Da'i Pendakwah Milenia Musim ke-2 pada Bulan Ogos nanti... InsyaAllah!! Nantikannn.. Terima Kasih atas sokongan kepada program yang baik ini...:-)

    ReplyDelete
  4. AlhamduliLlah.. Nantikan Da'i Pendakwah Milenia Musim ke-2 pada Bulan Ogos nanti... InsyaAllah!! Nantikannn.. Terima Kasih atas sokongan kepada program yang baik ini...:-)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...