Amazing Google+ Followers

Sunday, 30 June 2013

The Revolution from IIUM : We Are The TorchBearers For The Ummah !

               Bismillahirrahmannirrahim...

              Assalamualaikum and selamat sejahtera semua...

              Lama juga ek aku tak update blog ni. Sebenarnya banyak yang aku nak ceritakan tapi tidak kesampaian untuk meng-update sebarang entry. Sekarang ni aku kat rumah, so tak tahu nak buat apa, aku update lah blog ni. Aku nak share sikit cerita aku selama aku berada kat UIAM  ni or lebih dikenali Centre For Foundation Studies International Islamic University Malaysia ( CFS IIUM ). Before that, aku nak minta maaf banyak-banyak to those yang percaya aku dapat belajar FOUNDATION IN MODELLING ! I'm just kidding lah.. One of my friend yang percaya, Asmah Husna, mati-mati dia percaya aku nak sambung belajar dalam modelling. Kau giler aku nak belajar modelling, susah kot.. Hohohoho! Sorry, babe ! Hee !

             Anyway, Welcome to unversity life, Iqbal Rosly ! Dekat sini, aku ambil course Bachelor of English ( BEN ). DA WAT ??? ! BEN, ok, BEN ! Kalau ikutkan, aku nak ambil accounting, tapi ini rezeki first aku, so maybe there is hikmah behind it and aku akan cuba belajar suka course ni. For your information, BEN and TESL are two different things. BEN lebih wider than TESL, because TESL is Teaching English As Second Language. Itu je yang aku tahu. Hahaha! Here, in UIAM, ada 11 orang je MRSM Tumpat's students, 8 are 1st intake students and 3 orang lagi 2nd intake students. So, campur-campur semua jadilah 11 orang.

            Aku ingat lagi waktu mula-mula masuk sini, aku duduk sorang-sorang je ( Ceh! Soranglah SANGAT ! ) sebab takde geng sekepala. Yang ada pun, Syiqin, tapi dia omei-girl so susah nak jumpa lah. Sepanjang Taa'ruf Week ( Minggu Orientasi ), aku dengan Zul je, roommate bilik, kadang-kadang dengan Fauzan. Sekarang ni, Fauzan dekat UIAM Gombak, sebab students Foundation in Economy belajar kat sana. Dia just seminggu je dekat UIAM Petaling Jaya ( CFS IIUM PJ ) for orientasi.

                     Sepanjang minggu Taa'ruf, jadual kitaorang semua tak lah padat mana. Banyak masa boleh lepak-lepak, berkenal-kenalan dengan member baru, tidur or kalau korang jenis yang kuat berjalan, boleh lah travel CFS IIUM. Aku ni tidur je memanjang, kadang-kadang main message dengan member MRSM, boring katakan ! Mek Syiqin pula tengah homesick sampai demam tau tak, kasihan dia .. Hohoho! Perkara yang aku suka sekali dekat sini, kitaorang panggil sesama kitaorang - BROTHER and SISTER. Memang aku salute-lah! Senior-senior semua baik-baik belaka. OK lah, Alhamdulillah.. Diorang semua just tua setahun dari kitaorang je.

       Sepanjang Taa'ruf Week






Solat jemaah di tengah padang. Best !!!








Meet Fauzan !


 Closing ceremony for Taa'ruf Week. Only available for 1st intake students. Ceh!




            Kepada adik-adik junior yang nak masuk UIAM ni, for your information, dalam minggu Taa'ruf nanti, korang semua akan menjalani 4 ujian penting iaitu :

1. English Placement Test  ( EPT ).
2. Arabic Placement Test ( APT ).
3. Tilawah Entrance Test ( TEnT ).
4. Fundamental Knowledge Test ( FKT )- Fardhu 'Ayn Soalan.

EPT dan APT yang paling paling penting sebab uijian ni akan menentukan berapa lama masa korang semua akan berada di CFS IIUM PJ before ditukarkan ke IIUM Gombak, the main campus. Samada 1 tahun, 1 tahun setengah or 2 tahun. But, don't worry lah. Nanti aku ceritakan dalam entry yang lain.

           13 June 2013, pukul 12.40 tengah hari... Time tu aku tengah tidur dalam bilik kat mahallah ( hostel UIAM ) . Tiba-tiba, aku dapat message dari Ara..

" Salam, Iqbal ! Aku dapat UIAM ! Asasi BI ! Ya Allah Alhamdulillah.. "
On that moment, I was just like... Ya Allah, Alhamdulillah. Syukur sangat-sangat, bertambah sorang yang ambil sama course dengan aku. Then, aku message Fikri, bagi tahu yang Ara dapat.. Suddently, he told me that he also got offer from UIAM for Foundation in English ! WAAAAAAAT ! I feel like what to scream because my best friend dapat course yang sama dengan aku and sama university dengan aku. Alhamdulillah... Now, I am really believe the Power of Do'a . And tak lupa juga, sorang member Facebook aku dari Terengganu also dapat offer yang sama, Bahirah Hussein. Minggu lepas, aku dah jumpa dia sebab dia minta aku tolong  ajarkan macam mana nak baca jadual kelas. Hohoho! Students 2nd intake semua kena mendaftar 15 june, hari Sabtu. Giler lah ! Awal sangat kot! 2 hari je bagi masa nak settlekan semua benda.. Memang aku rasa diorang semua serabut giler lah 2 hari tu. Mana tak nya, nak buat medical check-up lah,  X-RAY lagi, cop itu, ini and what so ever. Kasihan diorang................ :P

That's Thoriq and Luqman.




Hanging out with roommates Fikri


In the library with Ara and Merah.


                       Secara keseluruhannya, aku suka berada di sini. Alhamdulillah.. Tak tahu nak describes macam mana.. Korang kena datang sendiri and belajar di sini . Aku rasa stop sini dulu cerita aku, kalau ikutkan panjang lagi nak tulis, tapi rasa cam boring je.. Huhuhu! Oh, lupa pula, siapa-siapa yang nak bertanya or komen, amat dialu-alukan. Aku harap korang semua yang membaca sentiasa dirahmati and diberkati Allah. In shaa Allah... :D


p/s : tak kisah pun belajar kat mana-mana. Tapi belajarlah demi diri kita, family, masyarakat, negara, Islam dan Allah.




XOXO,
Iqbal Rosly


7 comments:

  1. hahahaahha bakppo mu cito pasal aku jgk ngeh3 . lucuuuuuuuuuuu hahahahahahahha *kesat air mata . mana gambar aku gi mid ? huahua

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa Allah, akan dikeluarkan.. huhuhu !

      Delete
  2. Replies
    1. hohoho1 thank you for baca by entry...

      Delete
  3. HAI ! sama course :) saya pelajar tahun nie.

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum, semalam saya dah check UPU, ahamdulillh saya dapat first choice saya, asasi bahasa inggeris dekat UIAM PJ, 31 May ni saya akan register, saya nak tanya siit kalau tak keberatan... berkenaan cop tu pasal sijil kita kan macam koko semua, and document yg kita kena bawak masa hari register kan ? tak pun boleh cerita sikit pasal benda yang kena ada masa hari register,

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...