Amazing Google+ Followers

Sunday, 26 October 2014

Basic Research Methods & Report Writing GHM 2113 (BMW)

Bismillahirrahmannirrahim

Assalamualaikum and Hello everyone...

              Can you see The Beautification of Research Writing? Hahaha, ayat ni selalu lecturer aku ungkapkan dalam kelas. Honestly, I love this sucject! Sebabnya.. Hmmm, susah nak diungkapkan dengan kata-kata. Ramai kawan-kawan aku kata, " Gilalah kau boleh minat BMW!", "Susah doe BMW!", "I hate BMW!". Actually, subject ni memang agak boring la sebab kena baca research paper (atau lebih dikenali sebagai Journal Articles gituuh) yang bertimbung-timbun kat online database, kena paraphrasing la, summarizing la. Alaa, macam buat thesis PhD  gituh tapi level kepayahan, kesusahan untuk memerah otak sekuat-kuatnya tu rendah sikit la. Sikit ok, tuu pun dah sampai mengigau-ngigau BMW dalam mimpi setiap hari. Hahaha! Gurau jer.. Sakit otak la, ada  lah juga sometimes urat-urat biru dalam badan terputus then bersambung balik tapi tak sampai mati pun. Just kidding!

              Well, kalau kita belajar wholeheartedly Illahi Ta'ala untuk subject ni or subject-subject yang lain pun, Insya Allah, tak boring and kita akan rasa nak buat bersungguh-sungguh. Betul ni. Aku tak tipu pun. Subject ni memerlukan komitmen dari diri korang juga and always stay positive.Now I can see The Beautification of Research Writing! Here, aku kongsikan hasil-hasil kerjaku and rakan-rakan seperjuangan sebagai rujukan korang semua especially budak CFS IIUM/ UIAM.

1. Literature Review. Alhamdulillah dapat 19.5/20




2. Presentation- Correlational Research (7/10 marks)
*Point OK dah , tapi Kurang explanation time present.
*Suppose to be dalam Power Point, tapi aku convert into PDF .




3. Take Home Quiz (THQ)
Kitaorang kena construct Research questions, Problem statements and Hypotheses; directional & non-directional. Masa diberi: 24 jam sahaja!!!
Yang ni Group aku punya... Yang merah-merah tu, kesilapan kitaorang. Pandai-pandai korang betulkan ek.
(14.5/20 marks)




Ihsan dari Group Nadrah punya... (16/20 marks)
*Thank you very much Nadrah and the Gang sebab bagi permission upload THQ korang! :)






            Tu je nak bagi korang. Minta maaf kalau ada salah silap. Btw, semua yang aku shared ni adalah sebagai rujukan korang. Ada salah tu, pandai-pandailah korang perbaiki and betul-betulkan ek.. Aku tak bertanggungjawab if korang dapat low mark. Hee.. Kidding! Insya Allah, boleh full mark punya if korang teliti laa..

p/s: Kalau korang ada sebarang pertanyaan, boleh PM FB aku or email.
email: iqroze@gmail.com

cc: Pdf into blog
      Pdf into blog 2





XOXO,
Iqbal Rosly


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...